Mediassa nyt

Afganistanin kriisi 17.8.21


Afganistanin kansa on joutunut kärsimään jo vuosikymmenien ajan sisällissodasta, joka nyt on kääntynyt Taliban-liikkeen täydelliseksi riemuvoitoksi. USA jätti raukkamaisesti afganistanilaiset oman onnensa nojaan. Joe Biden olisi voinut estää murhenäytelmän, mutta se ei hänelle sopinut. Biden väitti, että syy oli Trumpin! Ihmeellistä, että Bidenin niin halveksima Trump ja hänen kantansa olisi häntä sitonut. USA pakeni maasta. Samalla tavalla USA aikanaan hävisi Vietnamin sodan. Historia toistaa itseään. USA-hävittäjähankinnat ovat nyt Suomessa agendalla. Niillä Suomea viedään kulissien takana Natoon. Suomen kansan enemmistö kuitenkin vastustaa Natoon liittymistä. USA:n luotettavuus on kärsinyt mainehaitan, jota ei pidä unohtaa.

Afganistanin kansa ja USA hävisivät sodan ääriliikkeelle, johon nyt monien on pakko liittyä. Afganistanin kansan kymmeniä miljoonia käsittävä kansa on nyt alkeellisen ja fanaattisen Taliban-liikkeen armoilla. Muutama kymmenen tuhatta talibansoturia hallitsee nyt maata. Maa ajautuu kehityksessa vuosikymmenia taaksepäin. Samalla pakolaisten virta Eurooppaan jatkuu suurempana kuin ennen. Maahan jäävät ne, joilla ei ole varaa lähtömatkalippuun.

Miksi näin kävi. Kaksikymmentä vuotta USA:lla ja liittolaisilla oli aikaa selvittää sotku. Materiaalia ja miehiä oli tarpeeksi. Häivehävittäjistä ja helikoptereista ei ollut apua, kun vastassa oli karaistuneita sissitaistelijoita. Heitä siivitti voittoon vahva usko omaan asiaansa. Voi sanoa, että henki voitti materiaalin. Sissitaistelijoiden aseistus oli vanhaa, mutta toimivaa. Vuoristo tarjosi mahdollisuuden piiloutua ja asettaa väijytyksiä. Amerikkalaiset eivät voittaneet vuoristoa ja sen sotureita. Samalla tavoin kävi aikanaan Neuvostoliitolle ja sitä ennen briteille. Amerikkalaisten heikko kohta olivat paikalliset tulkit ym. avustajat. He eivät aina olleet luotettavia. Tietoja valui Talibanille. Yllätykset eivät onnistuneet. Toinen epäonnistuminen johtui Taliban-liikkeen rahoituksen katkaisemisen epäonnistumisesta. Aseita ja huoltoa ei kyetty lopettamaan. Oliko syynä mahdolliset unikkopellot, joista saaduilla varoilla olisi rahoitettu sotaa. Vaikea sanoa. Miksi NSA ja CIA eivät kyenneet selvittämään ja ratkaisemaan näitä asioita. Toisaalta USA ei kyennyt soluttautumaan liikkeeseen.

Länsimaat saavat nyt varautua siihen, että kansainvälisen terrorismin torjuminen tulee vaikeutumaan ainakin Keski-Aasiassa. Monet järjestöt ovatkin ilmaisseet ilonsa ja tukensa Taliban-liikkeelle. En kuitenkaan usko liikkeen leviävän maan ulkopuolelle. Afganistanin kansaa tulisi tukea ja auttaa, mihin varmasti monella olisi halua. Ongelmaksi muodostuu jatkossa se, kuinka apu menee perille hätää kärsiville. Humanitäärinen kriisi on hyvin mahdollinen. Hallinnon uskottavuus ja fanaattisuus eivät ole lupaa hyvää. Muistamme miten suomalaisille avustustyöntekijöille kävi. Taliban-liike ei hyvällä katso liberalismia, länsimaita ja kristittyjä. Ihmettä tarvitaan sovun saamiseksi. Parempi olisi saada apu sinne heille kuin täällä pakolaisille.


Lassi Erpiö


Piikki auki EU:lle

2.5.2021

On mahdollista, että EU:n 750 mrd:n euron koronatukipaketti on vain alkua EU-komission velkaelvytykselle. Kysymys on siitä, avaako se EU:lle mahdollisuuden tavallaan uuden veron kantamiseen. Monet asiantuntijat epäilevät tukipaketin hyötyjä. Kysymys on poliittinen Sanna Marinin mukaan. Se tarkoittaa, että Suomi sidotaan lopullisesti muodostuvaan EU-liittovaltioon.

Jotkut talousviisaat kannattavat tukipakettia, koska se hyödyttää Suomen vientiä ja lisää Suomen vaikutusmahdollisuuksia EU:n sisälläkuluneina vuosina. On vaikea nähdä mitä erityistä Suomi on EU:ssa saanut aikaan vallan keskiössä. Asia on Perustuslain kannalta kyseenalainen. Voidaanko Suomen itsemääräämisoikeutta kaventaa yhteisvastuullisella velanotolla. Mielestäni ei. Asia tulee Eduskuntaan päätettäväksi.

Käsitykseni mukaan jokaisen jäsenvaltion tulisi ottaa markkinoilta omia lainoja tarpeen mukaan.No bail out-periaatteen romuttaminen olisi vapaamuurareille ja globalisteille selkeä voitto. Ekonomisti Tuomas Malinen on varoittanut Suomen päättäjiä siitä, miten tässä tulee käymään, ellei vastusteta yhteisvastuullisuutta ja EU-veroa.

Totuus on siinä, että Etelän maiden taloudet ovat olleet kuralla jo pitkään. Ne ovat velkaantuneet reippaasti. Erityisesti Italia ja Kreikka loistavat tässä suhteessa. Saksan ja Ranskan pankit ovat lainanneet maille runsaasti. Nyt on Saksassa ja Ranskassa herännyt pelko lainojen lyhennyksistä. Ilmeisesti Italia ei pysty maksamaan takaisin, joten luottotappioita on tulossa runsaasti. Italian talous supistui vuonna 2020 yhdeksän prosenttia. Saksa haluaa muitakin maksajia tulevassa kriisissä. Isot EU:n jäsenmaat tarvitsevat hyväuskoisiapikkumaita mukaan rahoitustalkoisiin. Suomi on mallioppilas ollut aina ja halukas nöyristelemään aina pyydettäessä.

”Jos Italia kaatuu, vetää se koko euroalueen talouden lamaan.” ”Koko EU seuraa tiiviisti elpymisrahojen kohtaloa, sillä Italiaa ei varsinaisesti tunneta julkisten varojen maltillisesta käytöstä. Rahojen tuhlaaminen juokseviin menoihin syventäisi pohjoisten ja eteläisten EU-maiden välistä jakolinjaa ja nakertaisi elpymisrahastojen sekä koko EU:n uskottavuutta.” TS. 5.2.2021 Pk

”Kehityksen pelätään johtavan pysyvään tulonsiirtounioniin ja liittovaltioon.” ”EU:sta ei kuitenkaan ole syytä tehdä liittovaltiota.” ”Kritiikille on paikkansa. Pitää vakavasti pohtia, kuinka kipeästi eteläiset jäsenmaat, kuten Italia, tarvitsevat muiden apua.” TS 14.2.2021 Pk

7.1.2021

Siunattua uutta vuotta ystäville.

Donald Trumpin vaalitappio

Väkivaltaisuudet ovat tuomittavia Usa:ssa. On kuitenkin ymmärrettävä se turhautuneisuus, joka Trumpin kannattajilla on.

Judicial Watch kertoi, että syyskuun 2020 tutkimus on paljastanut sen kuinka 353:ssa USA:n piirikunnassa oli 1.8 miljoonaa enemmän rekisteröityjä äänestäjiä (haamuäänestäjiä) kuin mitä niissä on äänioikeutettuja. Sama tutkimus sanoi, että tutkimus oli rajoitettu koskemaan vain 37 osavaltiota.

MTV:n Live uutisissa 4.11.2020 Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila sanoi pitävänsä aika todennäköisenä, että Trump on voittanut vaalit. Ruotsila sanoi kuinka Bidenin tulisi saada lähes kaikki laskemattomat postiäänet Wisconsissa, Michiganissa ja Pennsylvanissa voittaakseen vaalit. Ruotsilan mukaan on todella epätodennäköistä, että Biden saisi melkein kaikki postiäänet noissa kolmessa osavaltiossa.

Ruotsila sanoi, että Pennsylvaniassa on mahdollisuus vaalivilppiin, koska siellä hyväksytään vaalipäivän jälkeen usean päivän ajan postiääniä, jossa ei ole postileimaa ja niitä ei pystytä todistamaan, koska ne ovat oikeasti lähetetty.

Judicial Watch- oikeudenvalvontajärjestön puheenjohtaja Tom Fitton sanoi, että Trump voitti tiistaina 3.11 liittovaltion vaalilain mukaan. Fitton sanoi kuinka vaalipäivän jälkeinen äänestäminen on laitonta. USA:n liittovaltion lain mukaan osavaltioiden on valittava presidentti ja varapresidentti vaalipäivänä, jota ei kuitenkaan tapahtunut.

Trumpin olisi pitänyt voittaa. Talous oli Usa:ssa noussut todella paljon hänen kautenaan. TS:n pääkirjoittaja piti ihmeellisenä hänen tappiotaan. Trump piti kaikki vaalilupauksensa, poiketen siten muista politiikoista. Kuitenkin hän itse pilasi asiansa tviiteillään. Surullista. Olisi pitänyt ensin ajatella ja sitten tviitata tai olla hiljaa.

Usa:n Georgian vaalit muutti koko glopalisaation taas varsinaiseen vauhtiin. Israel joutuu nyt todella vaikeaan Bidenin aikaan. Usa:n senaatti ja edustajainhuone sekä presidentti ovat demokraattien hallussa.

Ahdistuksen aika menee eteenpäin aika haipakkaa. Rukoillaan voimaa tässä ajassa. Jumalalla on kuitenkin kaikki hallinnassaan.


Jouluna 2020

Nyt on kaikkien ajateltava yhteistä etua, joten noudatetaan viranomaisten suosituksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Käsivällisyyttä tarvitaan ja rukousta. Herra on armollinen ja pitkämielinen. Jouluna on aika hiljentyä Sanan ääreen ja muistaa omaisia ja läheisiä. Jutellaan keskenämme ja rohkaistaan. Pyhä Henki on meille annettu Auttajaksi ja Lohduttajaksi. Tulkoon Joulun ilo jokaiseen kotiin ja ennen muuta sydämiin siitä, että syntisten Vapahtaja on tullut maailmaan meitä pelastamaan. Siunattu Joulun viettoa meille kaikille Jeesuksen nimessä.

29.11.2020

Sähkönsiirto

Sähkönsiirtohinnat karkasivat 30 % vuosina 2010-2019. Nousu oli osin odotettavissa, koska verkosto pantiin maan alle. Vaikea sanoa, onko energiavirasto täysin onnistunut jakeluyhtiöiden paimentamisessa. Kauppa- ja teollisuusministeriön pitäisi huomattavasti terävöittää yhtiöiden valvontaa ja parantaa kuluttajien asemaa. Siinä mielessä yhtiöille pitäisi panna tuottokatto, jota ne eivät saisi ylittää. Mika Lintilällä on nyt näytön paikka. Pystyykö hän todella tekemään jotain merkittävää ministerikautenaan. Tilanne on se, että esimerkiksi Caruna hallitsee suurta osaa Suomen sähkönjakelua. Jos ei tätä tilannetta saada muuttumaan, on edessä hyvin vakava tilanne.

Sähkönjakelun hintoihin on puututtava pikaisesti lainsäädännön keinoin. Vaikuttaa, että Eduskunnan pitäisi nopeuttaa asiaa koskevan lain käsittelyä. 

Koronatilanne 13.11.2020

Suomessa tilanne on vielä jokseenkin hyvä. Kuitenkin syytä varovaisuuteen ei voi liikaa korostaa.

Suomi on harvaanasuttu maa, joten tautitapausten alhainen määrä selittyy pitkälti sillä seikalla. Toisaalta maassamme on noudatettu hallituksen ym. ohjeita melko hyvin. Lisäksi maassamme on rukoiltu jo keväästä alkaen joka päivä klo 12.00 alkaen.

On kuitenkin ihmeteltävä, ettei hallitus on alun alkaen ottanut oppositiota mukaan kriisiryhmään.

Presidentti piti erityisen yksikön luomista järkevänä kriisin hoitamisessa. Tätäkään ei hallitus ei ottanut varteen.

Hallitus pani koko Suomen lounas-ym. Anniskelupaikat kiinni aiheettomasti heti keväällä. Ongelmahan oli pääkaupunkiseudulla eikä niinkään muualla Suomessa.

Uudenmaan eristäminen oli aiheellista.

Kuitenkin hallitus laiminlöi täysin keväällä ulkomailta tulleiden lentomatkustajien testauksen ym.

Hallitus myös kiisti kasvomaskien hyödyn. WHO ja lähes koko muu maailma oli maskien kannalla. Täällä sen sijaan maskien hyödyt kiistettiin, koska haluttiin peitellä hallituksen laiminlyöntiä suojavarusteiden hankkimisessa. Vasta syksyllä kasvomaskeja suositeltiin hallituksen toimesta.

Lapin matkailu on hallituksen puutteellisen toiminnan johdosta joutunut vakavaan tilanteeseen.

Vasta nyt syksyllä hallitus on ottamassa opposition mukaan johonkin selvitysryhmään.

Hallitus ei ole julkisesti myöntänyt mitään virheitä. Se on peitellyt tietoja, jotka vähitellen nyt tulevat ilmi. Surullista. Koronakriisi jatkuu edelleen. Rukousta on syytä jatkaa edelleen sen väistymiseksi.

13.8.2020 Maskeista

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kasvomaskeja on käytetty yleisesti maailmalla jo puolisen vuotta. Kansainvälinen terveysjärjestö ja tiedeyhteisö on suosittanut niiden käyttöä.

Suomessa maskisuosituksen antamista on viivytelty 6 kuukautta. Erityisen paljon maskeja on vastustanut Kirsi Varhila STM:stä ja Mika Salminen THL:stä. Syytä tähän on vaikea ymmärtää. Onko kysymys jotenkin poliittinen tai arvovaltainen. Mitkä Varhila, Salmisen ja hallituksen motiivit oikein ovat. Miksi ihmisten terveys ei ole ollut etusijalla. Onko kysymys taloudellinen-tuskin.

Aika noloa ja hävettävää, että kesti näin kauan. Vielä nytkin Salminen vesittää suositusta, korostaen maskin käytön vapaaehtoisuutta. Järkevä ihminen käyttää maskia busseissa ja teattereissa ym. tiloissa. Pitäkäämme turvavälit ja käsihygenia.

Matti Vanhanen on tuonut 7 mrd euroa alijäämäisen budjettiesityksen julkisuuteen. Tästä ei hyvää seuraa. Suomi ei velalla nouse. Kysymys on talouden ja viennin noususta. Siihen ei yksin velka auta. Epidemia riehuu vientimaissa, joten tilanne on kriittinen loppuvuoteen asti. Rukousta tarvitaan niin epidemian kuin talouden parantumiseksi.Suuri puhallus onnistui sittenkin. Italia tulee saamaan 81 mrd euroa lahjaa ja 127 mrd euroa lainaa. Mafia iloitsee sekin, koska 10 % Italian taloudesta pyörii sen hoitamana. Kreikka tulee saamaan n. 72 mrd euroa. Ranskan Macron totesi, että ”mielestäni me voimme oikeutetusti iloita.”

Merkel pelasti Saksan pankit ja vastaavasti Macron Ranskan pankit.

Suomi ei kyennyt olemaan neljän kriittisen maan puolella, vaan seikkaili mamma Merkelin vanavedessä. Vastikkeetonta rahaa jaetaan sitten niille jäsenmaille, jotka ovat komission mukaan eniten sen tarpeessa. Tuleeko tästä sitten pysyvä mekanismi, jossa EU vaatii lisää panostusta moraalikatoa poteville Etelä- ja Keski-Euroopan maille.

EU:ta koskeva kommentointi siirtyy Ajan ilmiöt ja Euroopan Unionin alle.


Euroopan Unionin elpymisrahastosta 6.7.2020Ajankohtainen aihe on EU:n elvytysrahasto, josta on esitetty kahdenlaista mielipidettä.

Varovaisemmat pitävät yhteisvastuullista elvytysrahastoa ongelmallisena siinä mielessä, että rahasto saattaa rapauttaa velanhoitomoraalia ja budjettikuria varsinkin Etelä-Euroopan maissa. Italian, Espanjan, Kreikan ja Portugalin sekä Ranskan taloudet ja velat ovat yleisessä tiedossa. Maissa on korruptiota ja heikko työllisyysaste. Maat ovat turismista riippuvaisia, kuten toki monet muutkin maat.

Harmaa talous ja tehottomuus

Etelä-Euroopan maita riivaa harmaa talous. Sen arvioidaan olevan yhteensä 800 mrd euroa. Erityisesti Italia on tässä suhteessa heikko maa. On sanottu Italian mafian olevan maan suurin yritys. Etelän maiden tietokannat ja veronkanto ovat nekin kehittymättömiä, mikä lisää harmaan talouden määrää ja korruptiota. Lisäksi Etelä-Euroopan maiden arvonlisäverotus poikkeaa Pohjoisen maista siinä suhteessa, että elintarvikkeiden arvonlisäverotus on huomattavan lievää.


On arvioitu, että Etelän maiden tukeminen on varallisuuden ja tulonsiirto varakkailta köyhille. Todellisuudessa köyhyys on aluellista ja osin itse aiheutettua. Sen tähden monet asiantuntijat suhtautuvat pidättyvästi ns. tukipaketteihin, joita nyt markkinoidaan koronan varjolla. Epäilemättä korona on kurittanut kaikkia maita ja myös Etelän maita. Tosin niiden velkaantuminen ja heikko talous ovat olleet todellisuutta jo aiemmin.

Keltaliivit osoittivat Ranskassa, ettei Euroopassa saada aikaan rakenteellisia uudistuksia, joita välttämättä tarvittaisiin. Suomessakin kestävyysvaje tiedetään, mutta ay-liike näyttää rakentavan poteroita kaiken muutoksen vastustamiseksi. Jotta velkalinjassa olisi järkeä, tulisi yhteiskunnan kaikkien osapuolien sitoutua rakenteellisiin uudistuksiin. Se olisi todellista yhteisvastuuta. Valitettavasti ajassamme vaikuttaa itsekkyys ja oman edun tavoittelu johtotähtenä.

Vertailua

Kauppaneuvos Paavo Jauhiainen totesi 4.7.2020 TS:ssä mm. seuraavaa:

Hän vertaili julkisten talouksien tulosta. Kreikan tulos -20,8 %, Italia -11,0 %. Vastaavana aikana Suomen tulos +0,5 %. Veroaste Kreikassa on ollut 38,3 %, Italiassa 46,5 %, kun se Suomessa on ollut 52,9 %. Pohjoismaissa julkisen talouden tulot bruttokansantuotteesta ovat olleet keskimäärin 53,4 % vuosina 1995- 2019. Vastaavasti Etelä-Euroopan maissa luku on 41,8 %. Jauhiainen toteaa, että näin laskien jälkimmäisiltä on jäänyt verottamatta 300 mrd euroa. Hän mainitsee lisäksi italialaisten nettovarallisuuden olevan keskimäärin 50.000 euroa suurempi kuin suomalaisen. Yhteenlaskien italialaisten varallisuus on 2.200 mrd euroa suurempi kuin suomalaisten. Jauhiainen kirjoittaakin kipakasti, että on järjetöntä maksaa avustuksia Välimeren maille. He saavat taloutensa korjatuksia verotusta nostamalla.

On puhuttu siitä, että Suomen viennin kannalta olisi tärkeää tukea Etelä-Euroopan maita. Suomen vienti oli vuonna 2019 yhteensä noin 65 mrd euroa, josta n. 60 % EU-maihin vienti päämaittain:

Saksa 9,4 mrd, Ruotsi 6,7 mrd, Alankomaat 3,9 mrd, Italia 2,3 mrd, Belgia 2,1 mrd, Ranska 1,9 mrd, Espanja n. 1 mrd ja Kreikka n. 100 milj. Onko niin, että elpymisrahastolla ei olennaisesti vaikutettaisi Suomen vientiin Etelän maihin tai esimerkiksi Puolaan. Ongelmallista komission ehdotuksessa uudenlainen rahanjakomalli, josta on muodostumassa uusi normaali. Kerran kun on avattu tämä tie, paluuta ei enää ole.

Kritiikkiä

Yhteisvastuuseen ovat suhtautuneet kriittisesti Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska. Saksa on kääntämässä takkiaan, joten sen taloudella täytyy mennä todella huonosti. Viimeisimmän tiedon mukaan saksalaisilla pankeilla on paljon saatavia etelän mailta, joten Saksan valtio pelkää joutuvansa maksamaan pankeilleen tukea. Lisäksi Saksan teollisuus haluaa tukea markkinoita- mieluummin muiden maiden avustuksella.

Suomessa Tasavallan Presidentti ja OP:n pääjohtaja Ritakallio ovat esittäneet, ettei yhteisvastuuseen pitäisi mennä. He ajattelevat sen johtavan jatkuvaan avoimeen piikkiin. Teija Tiilikainen totesi eurobondeista, että jos niihin mennään, ollaan sillä tiellä. Hän tarkoitti yhteisvastuun jatkuvan sitten jatkossakin.

Pahin seuraus yhteisvastuullisesta elvytysrahastosta on se, että kun piikki on kerran auki, tukianomuksiin ja -rahastoihin saa Suomi jatkossakin osallistua. Lisäksi komissio aikoo koronan varjolla muuttaa EU:n liittovaltioksi. Takana ovat vapaamuurarit ja itse sielunvihollinen, joka valmistelee pienelle sarvelle johtajuutta. Ystävä nyt on aika rukoilla, ettei mene mukaan tällaiseen liittovaltioon.

Saksa

Elpymisrahastosta on keskusteltu Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Saksa on aloittanut puheenjohtajakautensa 1.7.2020, joten asia tullee esille. Tosin kysymys on myös oikeudellisista seikoista. Maiden perustuslait ja EU:n omat perussopimukset saattavat rajoittaa rahastoa. Esillä on ollut velanoton kieltävän artikla 310.

Johtopäätös

Kysymys on vaarallisesta ennakkotapauksesta. No bail out-sääntöä pyritään nyt murtamaan. No bail out-periaatetta, jonka mukaan toinen jäsenmaa ei saa maksaa toisen laskuja. Kerran tuettu, aina tuettava. Komissio pyrkii saamaan lisää valtaa ja sitomaan jäsenmaan voimallisemmin Unioniin.

Suomessa tukirahastoa myydään Suomen viennin pelastamisella. En pidä väitettä em. tilastojen valossa uskottavalta. Tässä on pelkkä tekosyy. Onko todellinen syy Saksan pankkien pelastaminen. Politiikot saisivat olla rehellisempiä.

Suomi joutuu ottamaan lainaa jo nyt oman taloutensa pelastamiseen. Kaikki sen päälle tulevat velvoitteet ovat rahoitettava velalla. Vaikka velka on halpaa nyt, merkitsee velkaantuminen itsemääräämisoikeuden siirtymisestä ylikansallisille voimille ja velkojille. Se merkitsee valtion ja kansallisomaisuuden myyntejä edelleen jatkossa. Ekonomisti Tuomas Malinen laskenut Etelä-Euroopan velkojen yhteisvastuullisen jakamisen merkitsevän Suomelle lopulta peräti 60-80 mrd:n euron osuutta. Suomi putoaa Italia+ plus luottoluokitukseen. Jari Sarasvuo haastatteli Tuomas Malista Kassandran huuto-ohjelmassa keväällä 2020.

Voi hyvällä syyllä kysyä, onko tässä mitään järkeä. Suomi itse velkaantuu kovaa vauhtia.

Lisää EU:n historiaa. Sivustossa ei ole seurattu viime vuosien muutoksia.

www.pasuunasoi.com/euroopanunioni/