Koronavirus

Koronarokote ja rna

Juttu tulossa


Koronaviruksesta

Kiinan Wuhanissa on todettu alkuvuonna keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus (2019-nCoV). THL seuraa tilannetta ja päivittää sivuilleen tuoreimmat tiedot.

Uusi Middle East Respiratory Syndrome (MERS) -koronavirus todettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2012 Saudi-Arabiassa potilaalla, joka menehtyi vakavaan hengitystieinfektioon. 

Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä.

Tärkeä keino ehkäistä tartuntoja on myös hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen, kuten muidenkin tartuntatautien kohdalla. Kädet tulee pestä riittävän usein vedellä ja saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Tämänhetkisen tiedon perusteella suurimmalla osalla sairastuneista henkilöistä on ollut vakava hengitystieinfektio, esimerkiksi keuhkokuume.

Taudinkuvaan on kuulunut

  kuumetta

  yskää

  hengenahdistusta

Joissakin tapauksissa on esiintynyt munuaisten vajaatoimintaa. Useilla sairastuneilla on todettu myös ripulia. Immuunipuutteisilla henkilöillä taudinkuva on saattanut olla epätyypillinen. 

Riskiä sairastua vakavaan MERS-koronavirusinfektioon lisäävät 

  diabetes

  sydänsairaus

  tupakointi


Flunssaon taudeista lievin. Se alkaa yleisimmin kurkkukivulla tai nenän kirvelyllä, joita seuraavat tyypillisesti nuha ja yskä. Kuumetta siihen ei välttämättä liity, mutta toisaalta lapsilla se voi nousta korkeaksikin. Vanhemmilla on ehkä vain kuumeinen olo.

Influenssa on taudinkuvaltaan usein flunssaa voimakkaampi. Se alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, johon voi liittyä lihaskipua, yskää ja päänsärkyä, nuhaa ei niinkään.

Koronatauti COVID-19:nalkaa tyypillisesti kuumella, kuivalla yskällä ja väsymyksen tunteella. Siihen voi liittyä myös päänsärky, nuha, kurkkukipu, hengitysvaikeudet, lihaskipu ja joissain tapauksissa myös ruoansulatusongelmat.

Koronavirusta ei siis pysty kotona tunnistamaan - varman diagnoosin saa vain laboratoriokokeella. 

Maailman johtavat tarttuvien tautien asiantuntijat ovat tällä hetkellä erimielisiä siitä, kuinka tappava koronavirus on. Koronavirukseen on menehtynyt ihmisiä.

Tarkan kuolleisuusluvun laskeminen on kuitenkin hankalaa. WHO onkin myöntänyt, että lukema muuttuu sitä mukaa, kun taudista ja sen levinneisyydestä tiedetään enemmän.

WHO:n mukaan noin 80 prosenttia koronavirukseen sairastuneista saa ainoastaan lieviä oireita. Eri maiden testauskäytännöt myös eroavat suuresti toisistaan, mikä hämärtää kokonaiskuvaa.