Hometalot

Homeongelmat
Yleisiä homeoireita ovat kihelmöinti vartalon iholla, jano ja poskiontelokivut, vatsan turvotus ym.

Muita ovat hengitysoireet, silmä ja iho-oireet. Yleisoireita ovat väsymys, päänsärky, kuumeilu, niveloireet. Lapsilla oppimisvaikeudet, aikuisilla keskittymis- ja muistihäiriöt. Lähde: Koulurauhaa 2/2020. Lisää Koulurauhaa 1/2020, jossa mm. iho-ongelmien hoitamista koskeva tapaus.

Usein julkisissa tiloissa ilmastointi sammutetaan iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin itiöt ja mikrobit saattaa levitä putkistoista huoneilmaan. Jos ilmastointi pidetään päällä, pysyvät putkistot paremmin puhtaina.

Luokkahuoneen ilmanpaine paljastaa homeisen koulun. Sen mittaamiseen on olemassa yksinkertainen keino. Android-älypuhelimeen voidaan ladata ilmainen ohjelma: Barometer Reborn-uudestisyntynyt ilmanpainemittari. Se näyttää havainnollisesti paineen aikasarjana ja myös tallentaa sen. Voit siis katsoa miten koulun ilmanpaine käyttäytyy päivän mittaan. Yleensä huonetiloissa pitäisi olla alipaine, jolloin huoneilma pysyy puhtaampana. Lähde: Koulurauhaa 01/2020.

Elisa Aattelan Sisäilmatutkimuspalvelut Oy:n käyttämällä huurrevesikeräilemällä pystytään todistamaan onko huoneilmassa kosteusvauriomikrobien tuottamia solu- ja hermomyrkkyjä. THL ja Työterveyslaitos eivät hyväksy menetelmää. Lähde: Koulurauhaa 01/2020

THL on todennut, että oppilaiden oireilu ei sinänsä osoita koulun sisäilman laatua. Lähde: Koulurauhaa 01/2020

Suosittelen teosta: Homehelvetti, jossa on usein asiantuntijoiden kirjoituksia.