Abortti

Eräs abortin tehnyt nainen Liisa kertoo: Elämäni vaikein päätös

”Abortti suoritettiin lääkkeillä, jotka laukaisivat supistukset. Päivä oli rankka niin henkisesti kuin fyysisestikin. Liisa kärsi poikkeuksellisen kovista poltoista, eivätkä lääkkeet auttaneet.

Fyysiset kivut kuitenkin hellittivät muutamassa päivässä. Henkiset eivät ole helittäneet vieläkään. Päivittäin ajatukset vyöryvät hyökyaaltoina Liisan päähän. Tekikö hän oikein? Miten olisi käynyt jos hän olisi valinnut toisin? Voiko hän ikinä antaa itselleen tekoaan anteeksi?

Vaikka asiaa kuinka miettii, on jälkikäteen hirveän vaikea sanoa oliko ratkaisu oikea vai ei. Jos kaikki olisi tapahtunut muutaman kuukausi myöhemmin, ehkä olisin tehnyt toisen ratkaisun, ehkä en. Asioita on niin vaikea kuvitella. Tällaisessa tilanteessa aikaa ratkaisuihin ei kuitenkaan ole paljoa. Luulen, että jos olisin saanut miettiä pitempään olisin jahkaillut asiaa edelleen osaamatta päättää.”

”Puoli vuotta abortin jälkeen Liisa näkee päivittäin äitejä lapsineen ja mahoineen. Hän miettii, minkä kokoinen maha hänellä itsellään nyt olisi tai miltä hänen lapsensa näyttäisi syntyessään. Tällä hetkellä Liisa katuu syvästi tekemäänsä ratkaisua, muttei osaa vieläkään sanoa oliko ratkaisu oikea vai väärä.

Järjellä katsottuna toimin tilanteessa oikein. Tunteella ajateltuna tein täysin väärin. Se että kadun tekoani ei välttämättä tarkoita, ettenkä olisi toiminut tietyllä tavalla oikein. Päätös oli kuitenkin tilannekohtainen. Jokainen elää itse omaa elämäänsä ja muokkaa sitä sellaisena kuin se kulloinkin on. Nyt minä elän tämän ratkaisun kanssa ja yritän olla onnellinen siitä, mitä elämä tuo tullessaan. Olisin voinut olla onnellinen myös lapsen kanssa. Nyt vain kävi näin.

Liisa on menossa puhumaan asiasta vielä sairaalapapin kanssa, sillä juuri sairaalapappi näkee vastaavia tilanteita työssään päivittäin. Liisa uskoo tehneensä oman uskontonsa ja uskonsa kannalta eettisesti väärin. Siksi hänelle on tärkeää keskustella asiasta ystävien lisäksi myös sellaisen henkilön kanssa, jolla on tietoa siitä kuinka muut ovat selvinneet vastaavanlaisesta tilanteesta.”

Lihavointi sivuston pitäjän. Otteet:

Liisan tarina, Terveydenhuollon oikeusturvakeskus

Lähde: APUPYÖRÄ 1/2005

Fredrikinkatu 63 A 8

00100 HELSINKI


”Siihen, miten yksilö kokee abortin vaikuttavat monet seikat. Yksi suurimmista tekijöistä on varmasti uskonto ja sen mukanaan tuomat arvot ja säännöt oikeasta ja väärästä. Toinen selvä vaikuttaja on se, kuinka yksilö näkee raskauden alkuvaiheen. Joillekin raskauden alkio tai sikiö on ainoastaan solurykelmä, joka muotoutuu ihmiseksi vasta kuukausien saatossa. Toiselle tuo sama alkio tai sikiö on kuitenkin elävä olento, ihminen.” Lähde: sama kuin edellä.

Me Raamattuun uskovat sisaret ja veljet Herrassa vetoamme Sinuun, joka olet jo aikeissa tehdä abortin tai olet hoitohenkilökuntaa tai sielunhoitaja. ÄLÄ TEE SITÄ! Jos et halua pitää lasta, anna hänet lapsettomalla parille. Suomessa on tuhansia lapsettomia aviopareja, jotka ilomielin ottaisivat Sinun ainutlaatuisen vauvasi vastaan. 


Raamattu kertoo vauvastasi: ”Sillä sinä olet luonut minun munaskuuni, sinä kudoit minut kokoon äitini kohdussa. Minä kiitän sinua siitä, että olen tehty ylen ihmeellisesti; ihmeelliset ovat sinun tekosi, sen minun sieluni kyllä tietää. Minun luuni eivät olleet sinulta salatut, kun minut salassa valmistettiin, kun minut taiten tehtiin maan syvyyksissä. Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun päiväni olivat määrätyt ja kirjoitetut kaikki sinun kirjaasi, ennen kuin ainoakaan niistä oli tullut. Psalmi 139:13-16


Niin kuin et tiedä tuulen teitä, etkä luitten rakentumista raskaana olevan kohdussa, niin et myöskään tiedä Jumalan tekoja, hänen joka kaikki tekee. Saarn. 11:4

”Suomi on ollut aiemmin maassamme tehtävien aborttien vähäisen lukumäärän vuoksi YK:n mallimaana. Sittemmin tilanne on muuttunut. Jostain syystä aborttien tekeminen on kääntynyt hurjaan nousuun.” Lähde:sama kuin edellä.

Mitä ilmeisimmin koulujen seksuaalikasvatuksen ja neuvoloiden ehkäisyneuvonnan vähentäminen ovat tähän syynä. Lisäksi ns. hollywood-moraalin tai paremmin moraalittomuuden esittäminen tiedotusvälineissä on vaikuttanut nuorten käyttäytymiseen ja arvoihin.

Suomessa on tehty vuoden 1970 jälkeen yli 420 000 aborttia. Tämä on alkanut näkyä jo maamme väestönkasvussa. Ennen aborttilakia lääkäreiden enemmistö ja Suomen gynekologiyhdistys vastustivat aborttia. Tosiasiassa lääkärit kärsivät aborttilaista. Hyvin monet naiset kokevat vuosien kuluttua hyvin raskaana tehdyn abortin jopa 10-15 vuoden kuluttua. Kyseessä on psyykkiset häiriöt ja syvät masennustilat. Itseasiassa itsemurhariski kolminkertaistuu abortin jälkeen. Suomen lääkäriliitonpuheenjohtaja Kari Myllymäki toteaa 19.9.1998 Helsingin Sanomissa: "Suomessa abortit saa käytännössä jokainen sitä haluava." Ns. "lausunnot" ovat vuosikausia olleet pelkkää silmänlumetta. Suomen Laki sikiön lähdetyksen kieltämisestä on siis täysin ulkokultainen (Rikoslain 22 luvun 5 ja 6 §). Jumalan sana kieltää abortit. Vanhassa testamentissa lapsia uhrattiin Molokille. Tämä on kauhistus Jumalalle. Vain lääketieteellinen syy, insesti- tai raiskausraskaus voivat olla hyväksyttäviä syitä abortille. Onhan paljon lapsettomia pareja, jotka ottaisivat näitä lapsia. Kuitenkin ajassamme vaikuttaa antikristillinen vaikutus, joka on valmis hyväksymään alkiotutkimukset, sikiöiden hyötykäytön, geenien manipuloinnin, kloonauksen, vammaisten lasten surmaamisen ja eutanasian. Lähde: Antakaa minun elää, Bernard Nathanson.

Jos olet tehnyt abortin, tulee sinun todella katua ja pyytää sitä anteeksi Herralta. Jos tunnustat, niin Jumala armahtaa sinua. 1 Joh 1:7, 9. Voit myös puhua asiasta luotettavan sielunhoitajan tai papin kanssa.

Voit rukoilla tässä ääneen siellä missä olet: Rakas Taivaan Isä kadun, että olen tehnyt abortin ja tunnustan sen synniksi, anna Herran Jeesuksen tähden anteeksi syntini.

Herran palvelijana julistan, että sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimessä.

Kesä houkuttaa riskiseksiin (12.7.2005 Iltasanomat)


Suloinen suvi näkyy ikävästi jälkiehkäisy- ja aborttitilastoissa. Isot kesätapahtumat näkyvätkin festivaalipaikkakuntien apteekkien tilastoissa.

Ilmiö on tuttu Raumalla, jonne Raumanmeren juhannus kokoaa keskikesän tapahtumista eniten väkeä.

- Tapahtuma näkyy jälkiehkäisypillereiden myynnissä. Niitä myytiin paljon enemmän kuin tavallisena päivystysviikonloppuna, kertoo apteekkari Mikko Puntari Apteekki Minervasta.

Ilmiö vahvistetaan myös tänä juhannuksena päivystäneestä Rauman Keskusapteekista.

- Normaalisti jälkiehkäisypillereitä myydään 13-15 pakettia kuussa. Kesäkuussa niitä meni kuitenkin kolminkertainen määrä, kertoo proviisori Sanna Mäntynen.

Kesä näkyy mustana tahrana myös aborttiluvuissa. Elokuussa raskauksia keskeytetään lähes kaksisataa enemmän kuin esimerkiksi toukokuussa.

Ehkäisyn laiminlyöminen kesällä näkyy sukupuolitautien klinikoilla vasta iltojen pimetessä.

- Monet sukupuolitaudit oireilevat myöhään ja hoitoon hakeudutaan ehkä vasta syksyllä, kertoo HUSin iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

 - Seksi tuntemattoman kumppanin kanssa ilman kondomia on aina riski. Seksikumppaneita ei tarvitse olla parikymmentä vaan tartunnan voi saada siltä yhdeltä.